Lekváros bukta
Ezzel a recepttel kicsit nosztalgiáztunk. Nagymamám készítette így, aki 90 évesen, már 6 éve nincs velünk. De el tudta készíteni Tata is ezeket a sütiket, pont úgy, ahogy a felesége <3 (ezt Nagymama halála után tudtuk meg). Sajnos Tata sincs már köztünk 2 hónapja, szintén 90 évesen ;(
- kb. 75 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg krumpli
- fél élesztő
- 2,5 dl tej
- cukor, só
A krumplit sós vízben megfőzzük. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a főtt, áttört/reszelt krumplit, és a felfutott élesztőt, csipet sót. Liszttel közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen megkelesztjük (1-2 óra), majd dagasztjuk kicsit, nyújtjuk lisztezett deszkán. Kis négyzeteket vágunk, megtöltjük lekvárral, feltekerjük (videó itt), szorosan egymás mellé állítjuk. A tetejét kenjük le tojással. Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük (alul-felül sütés, 175 fok) 24 db lett ebből az adagból.
Nagymama ebből készítette a bejglit is. Kissé sós-krumplis tészta, mellette a diós/mákos töltelék, amiben ropogott a cukor, hmmmmm :) nagyon finom volt.
Ahogy látom van segítség is :) Ezért lett olyan finom gondolom :)
VálaszTörlés