Házi nyalóka

Nem a legegészségesebb dolog, de egy kedves alkalom ajándéka volt. Jó, hogy volt időm készülődni, mert több eljárást is kipróbáltam, és hát nem járt mindegyik sikerrel. Éppen ezért kis adagokkal kísérleteztem. Végül két recept bevált, így készült egész szép sereg nyalóka. :) ha nem fogy el azonnal, érdemes a becsomagolt darabokat hűtőben tartani, hogy ne olvadjon el idő előtt.

Ami kell hozzá:
  • néhány hurkapálcika
  • sütőpapír
  • celofán
  • tortadísz
  • idő és elszántság
Cukor-nyalóka
  • 10 dkg cukor
  • 2 kk margarin
  • csipet só
A cukrot megkaramellizáljuk, amikor kezd barnulni hozzákeverünk két kiskanál vajat és egy csipet sót. Egyenletesre elkeverjük, levesszük a tűzről, folyamatos keverés mellett kicsit hűlni hagyjuk. Amikor kezd megdermedni, egy kanálnyi adagot sütőpapírra csurgatunk. Beletesszük a pálcikáját és tortadísszel megszórjuk, majd száradni hagyjuk. Kb. 10 percen belül már le is tudjuk venni a papírról. Ennyi adagból kb. 10 darab készülhet.

Méz-nyalóka
  • 10 dkg méz
  • fahéj
  • csipet só
Ez az egészségesebb változat, és nekem jobban is ízlett A mézet lassú tűzön forraljuk 8-10 percig. Nem muszáj folyamatosan keverni, de a végén ott kell lenni, mert könnyen megég. Az első adag nálam elkezdett füstölni és kormos lett a teteje. Tehát ezt ne várjuk meg, ha kezd barnulni, zárjuk el gyorsan. Fahéjjal és egy csipet sóval keverjük amíg hül. Szintén várjuk meg, hogy kicsit kezdjen szilárdulni, így könnyebb lesz szép formákat készíteni. Akkor viszont már gyorsan kell dolgozni: rákanalazni a sütőpapírra, pálcikákat beleszúrni és díszíteni. Lassabban keményedik meg, mint a cukornyalóka.

Népszerű bejegyzések