Jókai vega-bableves

Hozzávalók:
bab előző este beáztatva
krumpli
répa
petrezselyem

rántáshoz:
hagyma
fokhagyma
liszt
pirospaprika+füstölt is

csipetke:
100 gr liszt
1 tojás


A beáztatott babot leszűrjük, majd feltesszük egy kevés vízzel felforralni. Ezt a vizet leöntjük, átmossuk a babot vízzel, majd újra felöntjük vízzel, sóval, babérlevéllel ízesítjük, és főzzük, amíg elkezd puhulni. Ekkor mehet bele a répa, petrezselyemzöld. Közben a csipetkét elkészítjük: 1 tojást és a lisztet egy kis só hozzáadásával összegyúrjuk, kis darabokat szaggatunk belőle, majd állni hagyjuk. Ha a répa is majdnem jó, mehet a csipetke is a levesbe, végül a krumpli. Rántást készítünk, a hagymát olaj és víz keverékén megpároljuk, majd hozzáadunk 1 ek lisztet, folyamatosan kevergetjük. Ha kezd pirulni a liszt, belereszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a pirospaprikát (édeset és füstöltet is, ettől lesz Jókais 😂 vagy füstölt gabonakolbászt főzünk bele, azt már lehet az elején). Lehúzzuk a tűzről, felöntjük kb. 2 dl hideg vízzel folyamatosan kevergetve. Végül a leveshez adjuk, még egyszer felforraljuk, és készen van.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések