Kovásztalan kenyér

Nassolnivalónak jöjjön egy ropogós sós étel. Az összeállítás gyorsan meg van, és mivel kovásztalan, nem kell kelni. Viszont a sütésre időt kell hagyni (40-45 perc). Szintén gyerekkori emlék, a közösségünkben az Úrvacsora alkalmával ilyen kovásztalan kenyeret esznek a felnőttek. Gyerekként annak örültem, amikor Nagyi készítette, így ami nem lett olyan szép, vagy több lett belőle, az otthon maradt és megehettük, mi unokák :) 

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl olaj
  • 2 dl víz
  • 1 kk só
  • (magvak)

Langyos vízben elkeverjük a sót. Hozzáadjuk az olajat is, majd a lisztet (tk.-vel is jó!), és rugalnas tésztát gyúrunk. Érdemes sokáig gyúrni, annál jobb lesz. Olajos magvakkal (napraforgó, szezámmag) még ízletesebbé tehetjük. 2 részre osztjuk, mindkettőt kinyújtjuk 4-5 mm vékonyra. Tepsibe tesszük - kicsit megszórtam liszttel, de a tészta elég olajos, nem fog leragadni. Késsel vagy derelyevágóval berácsozzuk a tetejét, kis hőfokon világosbarnára sütjük. (Alul-felül sütés 150 fok, kb.30 perc)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések