Zöldséges lasagne

Különleges ízek, a darált mandula elhagyható, de ha teszünk bele, lesz valami, ami roppanóssá teszi az egészet. Ötlet innen való.

Hozzávalók:
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál cukkini
  • 1 vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 25 dkg lasagne tészta (nyersen)
  • 3 maréknyi mandula
  • 1000 g paradicsompüré
  • fűszerek (oregano, borsikafű, kakukkfű)
  • só, cukor, olaj

A sütőt előmelegítjük. A karikákra vágott sárgarépát és a feldarabolt vöröshagymát olaj és víz keverékén párolni kezdjük (+fűszerek ízlés szerint). Amikor a répa már félig megpuhult, hozzáadjuk a szintén szeletekre vágott cukkinit. Addig pároljuk tovább, míg minden megpuhul. Eközben a fokhagymát egy edénybe tesszük, és olajon éppen csak pár másodpercig futtatjuk (hogy ne legyen túl erős íze), majd hozzáadjuk a paradicsompürét, ízesítjük sóval, cukorral, fűszerekkel. Összeforraljuk. A mandulát összeaprítjuk. Egy kiolajozott jénaiba rétegek szerint rendezzük: tészta (nyersen), párolt zöldségek, mandula, paradicsomszósz, tészta ... még egyszer ugyanazok. Így nálam 3 sor tészta és 2 sor töltelék lett. A tetejére tészta kerül, ezt megkenjük még a maradék paradicsomszósszal, tehetünk rá sörélesztőpelyhet, majd reszelt sajtot. Végül a jénai szélei mentén felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ezüstpapírral letakarva tesszük a sütőbe 15 percre, majd levesszük róla és további kb.30 percig sütjük - amíg szép színe lesz, és a tészta is megpuhul.

Népszerű bejegyzések