Krumplis kenyér
Hozzávalók:
- 430 g liszt
- 25 g élesztő
- 1 közepes krumpli (kb. 100 g)
- 3 dl víz (ebből 1,5 dl a krumpli főzővize)
- 20 g olaj
- 3 kk só
- 1 kk cukor az élesztő felfuttatásához
- 2 ek lenmagőrlemény (elhagyható)
1,5 dl vízben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. Egy krumplit meghámozunk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük (tegyük félre a vizet), és villával pépesítjük. Hozzáadunk a főzővizéből 1,5 dl-t, jól összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőhöz adjuk. Sót, olajat teszünk hozzá, majd a liszttel gyúrható tésztává formázzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután jól átgyúrjuk, kiolajozott kenyérsütőformába/jénaiba tesszük. A sütőt előmelegítjük, közben a kenyeret kelni hagyjuk meleg helyen kb.15-20 percig. 40-45 perc alatt aranybarna színűre sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése