Krumplis kenyér

Hozzávalók:

  • 430 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 1 közepes krumpli (kb. 100 g)
  • 3 dl víz (ebből 1,5 dl a krumpli főzővize)
  • 20 g olaj
  • 3 kk só
  • 1 kk cukor az élesztő felfuttatásához
  • 2 ek lenmagőrlemény (elhagyható)

1,5 dl vízben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. Egy krumplit meghámozunk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük (tegyük félre a vizet), és villával pépesítjük. Hozzáadunk a főzővizéből 1,5 dl-t, jól összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőhöz adjuk. Sót, olajat teszünk hozzá, majd a liszttel gyúrható tésztává formázzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután jól átgyúrjuk, kiolajozott kenyérsütőformába/jénaiba tesszük. A sütőt előmelegítjük, közben a kenyeret kelni hagyjuk meleg helyen kb.15-20 percig. 40-45 perc alatt aranybarna színűre sütjük.

Népszerű bejegyzések