Tejszínes-sajtos gnocchi (Gnocchi di formaggio)

A gnocchi, szokták magyar krumplinudlinak hívni, talán a formájától, és az ízesítésétől lesz igazán olasz. Két videót érdemes megnézni, hogy könnyebb legyen elkészíteni: ez az egyik (kattints) és a másik linkje.
Akkor érdemes neki kezdeni, ha van bőven időnk, de a végeredmény mindenképpen megéri! Ez egy négy fős adag.
Hozzávalók - gnocchihoz:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
- 1 tojás
- só
Öntet:
- 4 dl tejszín (10%-os)
- 2 cikk fokhagyma
- 1 ek olaj
- 1 ek liszt
- 20 dkg sajt
- só
- bors
- szárított petrezselyemlevél
A krumplit sós vízben megfőzzük, és még melegen (ehhez egy jó módszer az első videóban!) meghámozzuk, pürésítjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és egy tojást. Egyenletes tésztává gyúrjuk, és egy órát pihentetjük letakarva. Majd 4 részre osztjuk, és lisztezett deszkán másfélcenti vastag "kígyókat" nyújtunk belőle, és egy éles szélű eszközzel (én egy fém lapos kiszedőkanállal csináltam) felszabdaljuk. Lisztbe görgetjük őket, majd egy villa segítségével elkészítjük a gnocchi-formát (lásd videó!). Forrásban levő, sós vízbe tesszük (egy nagyobb lábasba a fele egyszerre belefér). Miután feljöttek a víz tetejére, még főzzük 5 percig, majd a víz lecsöpögtetése után tegyük tálcára, hogy kihűljenek.

Tipp: legközelebb spenótlevelekkel is ki szeretném próbálni, a petrezselyem helyett.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése