Vulkán zsemle
Az ötlet a kedvenc helyről. A recept tökéletes, ízletes, laktató, könnyen csomagolható uzsonnára, utazásra.
- 50 dkg liszt (ebből 10 dkg teljes kiőrlésű)
- 3 dl víz
- 5 dkg olaj (vagy 80 ml)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1,5 kk só
- tojás a kenéshez
Töltelék:
- 20 dkg párolt zöldség
- sajt
- 2 db vegetáriánus virsli (ez most a lidl-s)
- 2 ek kefír
- só, vegeta ízlés szerint
- borsikafű
Az élesztőt cukor hozzáadásával a vízben felfuttatjuk pár perc alatt. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, olajat, sót, és összegyúrjuk. 1 órán keresztül meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a párolt zöldségeket (én mirelit franciasaláta-alapot használtam), sóval, vegetával, borsikafűvel ízesítjük, és a kefírrel, feldarabolt virslivel összekeverjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán párszor átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre vágjuk. Mindegyiket négyzet alakúra, jó vékonyra kinyújtjuk (liszt még kellett a nyújtáshoz). A közepére egy sajtszeletet teszünk (ez kerül majd a felülre), majd egy adag zöldséges keveréket teszünk rá, végül mind a 4 oldalát ráhajtjuk. Vizet forralunk és egy kis kanál szóbadikarbónát teszünk bele. Az enyhén forrásban levő vízbe tesszük a zsemléket 1-1 percre. Fél perc múlva megforgatjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket x alakban bevágjuk. Lekenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése