Egy tepsis gyors pogácsa

Már nem tudom, honnan van a recept, többől gyúrtam össze egy újabb változatot. Egy tepsi pont az adag, és hajtogatni sem kellett, mégis rétegessé vált. Omlós, puha, gyors.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt (ebből 10 dkg teljes kiőrlésű)
  • 12,5 dkg margarin
  • háromnegyed pohár tejföl (kb. 10 dkg)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 kk só
  • cukor

  • tojás a kenéshez
  • magvak


A tejben az élesztőt felfuttatjuk, 1 kk cukor hozzáadásával. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd ehhez adjuk a felfuttatott élesztőt. Teszünk hozzá sót, és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Egy órára meleg helyre tesszük, és megvárjuk, amíg duplájára kel. Ekkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Előmelegítjük a sütőt, és a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, meleg helyre tesszük 10 percre. A tetejüket lekenjük tojással, ízlés szerint sajttal/magvakkal megszórjuk. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, mindkét oldalukkal piruljanak meg.

Népszerű bejegyzések