Vajas-magvas pogácsa

Mostanában margarin helyett vajat használok. Sütiben már bevált, jobban is ízlik így a tészta, és a pogi sem okozott csalódást. Frissen nagyon finom, másnapra kicsit szárazabb. Legközelebb több vajat és tejfölt is teszek bele.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (ebből 5 dkg teljes kiőrlésű)
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő (+ 1 ek cukor)
  • 1 tojás
  • magvak + tojás a kenéshez

Az élesztőt a tejben egy kiskanál cukor hozzáadásával felfuttatjuk. Ez idő alatt a vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, sót, és a felfuttatott élesztőt. Szükség szerint adjunk hozzá még lisztet, ha lágy - vagy tejfölt/tejet, ha kemény a tészta, vagy nem áll össze. Meleg helyen, letakarva egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és megszórjuk magvakkal. Képzeletben 3 részre osztjuk és egymásra hajtjuk ezeket. Újra ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük egy felvert tojással, leszórjuk magvakkal. A tepsiben is kelni hagyjuk egy 10-15 percet, addig előmelegítjük a sütőt. Először nagy, majd közepes hőfokon 25-30 perc alatt megsütjük pirulásig.

Népszerű bejegyzések