Birsalmasajt

Nagyon szép birsalmákat kaptunk, gyulavári rokonainktól. Jó pár birsalmasajt-receptet elolvastam, végül elkészítettem az én változatomat - kevesebb cukorral, mint általában írják, de így is jó édes lett. Gondolom pont emiatt, kb. 1 hét kellett neki, tehát nem másnapra szilárdult meg vágható állagúra. Szellős helyen, időnként megforgatva. Egyébként a nagyobb része birsalmalekvárként elfogyott még mielőtt az egy hét letelt volna :P Nagyon finom! Az alapötlet az Apróséf oldalról való.


Hozzávalók:

  • 1,5 kg birsalma - kb.1,2 kg lesz belőle a felhasználható
  • 40 dkg cukor
  • 1 citrom



Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk és eltávolítjuk egy éles késsel a magházat. Nem szükséges megpucolni, a héja is megpuhul. Felöntjük a szeleteket vízzel, hozzáadjuk egy fél citrom levét és addig főzzük, amíg megpuhul. (kb.25-30 perc) Turmixgépbe tesszük a már puha birsszeleteket, és szükség szerint kis főzővíz adagolásával pépesítjük (vagy botmixerrel). A birs-pépet visszaöntjük az edénybe és a másik citromfél levét is hozzáadjuk, tovább főzzük, folyamatos kevergetés mellett. A 40 dkg cukrot adagolva (5-10 dkg-ként) adjuk hozzá, ez kb. 15-20 percig tarton. Addig főzzük, amíg elkezd keményedni, "bőrösödni" a teteje. Turmixolástól számítva min. fél óra. Ezután folpack-kal kibélelünk egy őzgerincformát (vagy többet, sütiformákat is), belesimítjuk (elég félig, hogy könnyebben ki tudjon száradni). Én tettem bele diót is, de ha egy hetet várunk a fogyasztásával, akkor inkább ne, mert megavasodhat. Jól szellőző helyre tesszük, és hagyjuk kiszáradni (amit pedig nem tudunk megállni, lekvárként fogyasztjuk - vendégváró finomságként, palacsinta-töltelékként...) Másnap, ha a birsalmasajt teteje már elég kemény és úgy látjuk, hogy összeállt már, egy tálcára kiöntjük, hogy az alja is meg tudjon szilárdulni. Pár naponta forgassuk meg, kb. 1 hét múlva lehet vágni!




Népszerű bejegyzések