Francia diós sütemény
Már régóta szemeztem ezzel a sütivel. Most kaptunk is diót, úgyhogy itt volt az alkalom. Ennek a franciaországból származó édességnek az eredeti neve Perigord-i diós süti, igazán laktató, igazán diós!
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt (ebből 10 dkg teljes kiőrlésű)
- 15 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- fél citrom reszelt héja
- (1 ek víz)
- csipet só
Töltelék:
- 35 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 1 dl habtejszín
- 2 tojás
- 1 kk fahéj
- fél citrom leve
- csipet só
Először a tölteléket kezdjük: a 10 dkg cukrot, az 5 dkg margarinnal és az 1 dl habtejszínnel összekeverve addig melegítjük lassú tűzön, amíg a margarin megolvad. Félretesszük hűlni.
A tésztát elkészítjük: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Belekeverjük a cukrot és a citromhéjat, csipet sót, majd a két tojással összegyúrjuk. Ha még nedvességet kíván, kevés vizet tegyünk még hozzá - de tényleg ne sokat, formázható tésztát kapjunk. Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe kb. fél órára.
A tölteléket folytatjuk: Két tojást a citrom levével, a fahéjjal és a csipet sóval habosra keverünk, majd a már kihűlt cukros-margarinos keverékhez adjuk. Hozzákeverjük a diót is. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk (nekem itt még jó sok lisztet felvett). Egyharmad részt félreteszünk, a kétharmad részét kör alakúra kinyújtjuk és kapcsos tortaformába (olajozott vagy sütőpapírral bélelt) tesszük úgy, hogy a szélei körben legyenek felhajtva. A tölteléket beleöntjük, szépen elkenjük egyenletesen. A kisebb, félretett tésztarészt is kinyújtjuk, előbb a töltelékre a széleit ráhajtjuk, majd befedjük a tetejét is a kinyújtott tésztánkkal. Megszurkáljuk a tetejét késsel. Előmelegített sütőben 50 percig sütjük (én végig nagy hőfokon sütöttem, 50 perc alatt szépen meg is pirult, de a mi tűzhelyünk kevésbé szabályozható, az eredeti recept 180 fokot ír). Porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése