Francia diós sütemény

Már régóta szemeztem ezzel a sütivel. Most kaptunk is diót, úgyhogy itt volt az alkalom. Ennek a franciaországból származó édességnek az eredeti neve Perigord-i diós süti, igazán laktató, igazán diós!

Hozzávalók:
Tészta:
  • 30 dkg liszt (ebből 10 dkg teljes kiőrlésű)
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • (1 ek víz)
  • csipet só
Töltelék:
  • 35 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 dl habtejszín
  • 2 tojás
  • 1 kk fahéj
  • fél citrom leve
  • csipet só
 
Először a tölteléket kezdjük: a 10 dkg cukrot, az 5 dkg margarinnal és az 1 dl habtejszínnel összekeverve addig melegítjük lassú tűzön, amíg a margarin megolvad. Félretesszük hűlni.
A tésztát elkészítjük: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Belekeverjük a cukrot és a citromhéjat, csipet sót, majd a két tojással összegyúrjuk. Ha még nedvességet kíván, kevés vizet tegyünk még hozzá - de tényleg ne sokat, formázható tésztát kapjunk. Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe kb. fél órára.
A tölteléket folytatjuk: Két tojást a citrom levével, a fahéjjal és a csipet sóval habosra keverünk, majd a már kihűlt cukros-margarinos keverékhez adjuk. Hozzákeverjük a diót is. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk (nekem itt még jó sok lisztet felvett). Egyharmad részt félreteszünk, a kétharmad részét kör alakúra kinyújtjuk és kapcsos tortaformába (olajozott vagy sütőpapírral bélelt) tesszük úgy, hogy a szélei körben legyenek felhajtva. A tölteléket beleöntjük, szépen elkenjük egyenletesen. A kisebb, félretett tésztarészt is kinyújtjuk, előbb a töltelékre a széleit ráhajtjuk, majd befedjük a tetejét is a kinyújtott tésztánkkal. Megszurkáljuk a tetejét késsel. Előmelegített sütőben 50 percig sütjük (én végig nagy hőfokon sütöttem, 50 perc alatt szépen meg is pirult, de a mi tűzhelyünk kevésbé szabályozható, az eredeti recept 180 fokot ír). Porcukorral meghintve tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések