Zserbó-szívsüti

Az újabb ünnepi süti, a hagyományos kelt tészta alappal, az ötlet az egyik kedvenc oldalamról való. Kicsit időigényes, de megéri :) Én 5 db-ig jutottam, mert betelt a tepsi, és elfogyott az időm és a türelmem :) A többi tésztából kalács lett, de ebből a mennyiségből 14-16 db szívet lehetne készíteni.

Hozzávalók - tésztához:
  • 1 kg liszt (+/- 10 dkg) 
    ebből 30 dkg teljes őrlésű
  • 7 dl víz
  • 5 dkg élesztő
  • 2 ek olaj
  • 2 ek méz
  • 2 tojás
  • 1 kk só
  • (őrölt magvak)
Töltelékhez:
  • lekvár
  • dió
Az élesztőt 7 dl langyos vízben, méz hozzáadásával megfuttatjuk. Egy nagy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk az olajat, sót, még mézet vagy cukrot tehetünk hozzá. A két tojást is belekeverjük - ettől kicsit omlósabb lesz a tészta, de elhagyható. A kétféle liszt hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrunk, néhány kanál őrölt magvakkal tartalmasabbá tehetjük. Jó, ha pár percig dagasztjuk, majd letakarva 1 órát pihentetjük, duplájára kelesztjük. Ha van időnk, többször is megtehetjük, hogy átgyúrás után még 1 órát kelesztjük. Ha nem akkor, kisebb ökölnyi adagokat szaggatunk belőle, vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük lekvárral és darált diót szórunk rá (vagy bármi egyéb tölteléket). Feltekerjük, mint a palacsintát. Így félbe hajtjuk, egymás felett legyen a két szár. A hajlított részt hosszában bevágjuk, de nem teljesen a végéig, hogy legyen, ami összefogja. Szív alakúvá kifordítjuk a két részt, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenhetjük tojással, megszórhatjuk vaniliás cukorral. Ha az utolsót is megcsináltuk, pár percig állni hagyjuk őket, majd előmelegített sütőben 30 perc alatt, pirulásig sütjük. Ha olvasztunk csokit a tetejére, olyan lesz, mintha zserbót ennénk.

Megjegyzések