Karob - a kakaó egészséges helyettesítője

Már régóta szerettem volna írni erről a kakaóhelyettesítőről, ami elég gyakori alapanyagom az édes receptekben. Kicsit utánajártam, és sok dolog meglepetésként ért. Ezentúl szerintem még többet használom :) 

A szentjánoskenyérfa termése, és már a bibliai időkből származik leírás arról, hogy fogyasztották (pl. Keresztelő János). A mintegy 20 méteresre növő fa termésének magjait szárítják, őrlik, és csomagolják - minden adalékanyagtól mentesen kerül eladásra.

A kakaóval ellentétben nem tartalmaz : teobromint. Ez egy fajta anyag, ami allergiára, asztmára hajlamosít már kis mennyiségben is, nagy (nagyon nagy) mennyiségben fogyasztva pedig halált is okozhat. 
Szintén nem tartalmaz glutént, laktózt, koleszterint, energiatartalma is kisebb a kakaóénál - így számos diétába jól beilleszthető.

Tartalmaz viszont vitamint (A és B) , ásványi anyagokat, és antioxidáns hatású. Gyomorbarát, jó hatással van bélrendszerünkre, megköti a különböző méreganyagokat.

Az íze pedig? Nekünk bevált, nyilván nem csokoládé íze van, de nagyon hasonlít hozzá. Tejben könnyen elkeverhető, jól oldódik, vagy süteményhez, pudinghoz, kásához. Bioboltokban bárhol beszerezhető kellemes áron :)

Receptekben itt található:

Forrás és további infók: itt és itt és itt :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések