Nagyon krumplis pogácsa
Nagyon krumplis és nagyon puha. Egyre kell vigyázni, hogy meg tudjuk várni, amíg kihűl. Egészségesebb lett azzal, hogy kevesebb margarin van benne, olajjal helyettesítve.
Hozzávalók
Hozzávalók
- 60 dkg főtt, áttört krumpli
- 50 dkg liszt (ebből 15 dkg teljes őrlésű)
- 10 dkg margarin
- 5 dkg élesztő
- 1 dl víz
- 1 dl olaj
- 1-2 ek só
- cukor az élesztő felfuttatásához
- tojás a kenéshez
A krumplit sós vízben megfőzzük, megpucoljuk és lereszeljük vagy krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt 1 dl langyos vízben cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A kihűlt krumplit, vajat, olajat, lisztet és sót hozzáadjuk, rugalmas tésztát gyúrunk. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Itt nekem sok lisztet felvett és kicsit szakadni akart, óvatosan kellett nyújtani. Egyszer meghajtogatjuk majd újra kinyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk és a pogácsákat kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét felvert tojással megkenhetjük. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt először nagy, majd közepes lángon sütjük. Kicsit több idő kell ahhoz, hogy teljesen átsüljön, mint a többi esetben.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése