Krumplis pogácsa

Hozzávalók
  • 40 dkg főtt, áttört burgonya
  • kb. 40 dkg liszt (teljes kiőrlésű is)
  • 20 dkg margarin
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • cukor
  • 1,5 ek só
  • (2 ek búzacsíra-por)
  • tojás a kenéshez
Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatjuk. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. A krumplitól függ, hogy mennyi lisztet vesz fel (+/- 10 dkg). Egyszer a duplájára kelesztjük meleg helyen. Átgyúrjuk, kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk és szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben még negyed órát áll. Lekenjük tojással a tetejét és 20-30 perc alatt előmelegített sütőben nagy lángon átsütjük.

Tipp: A tetejét ne csak tojással kenjük le, hanem a tojás mellé keverjünk még pár kanál vizet és olajat, reszeljünk bele fokhagymát, egy kis sajtot, sóval és pirospaprikával ízesítsük. Ez aztán mehet a tetejére!

Megjegyzések