Barnarizs gombóc (húsgombóc helyett)
125 g barnarizs sós vízben megfőzve
1 nagy fej vöröshagyma
3 cikk fokhagyma
1 marék darált napraforgómag (pirított, sózott)
2-3 levél mángold (elhagyható)
2 tojás
2 ek zsemlemorzsa
4-6 ek búzasikérpor
Só, (füstölt) pirospaprika
A barnarizst sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. A feldarabolt hagymát olaj és víz keverékén pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, aprított mángoldlevelet, rizst, darált napraforgómagot, pirospaprikát és ízlés szerint a sót. (Egy tipp: érdemes enyhén túlsózni, mert később a vízben főzés közben ez enyhülni fog) Párszor még így megkevergetjük (ennél a pontnál ez egy ízletes, felturbózott barnarizsköret is lehet:) ) Hagyjuk kicsit hűlni, majd elkeverjük benne a tojást, zsemlemorzsát, és a búzasikérport (ezt fokozatosan adagoljuk hozzá, annyi kell bele, hogy egy formázható allagú, nem túl lágy masszát kapjunk). Sós, forrásban levő vízbe tesszük a golyókat, és miután feljöttek a víz tetejére, még 10 percig főzzük. Főtt krumplival, paradicsomszósszal az igazi.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése