Hamis túrógombóc (kölesgombóc)
- 30 dkg köles
- 5 dl tej
- 5 dl víz
- Csipet só
- 4 ek búzadara
- 15-20 dkg cukor ízlés szerint
- 1 citrom leve és reszelt héja
Zsemlemorzsa, fahéj, olaj a hempergetéshez
A kölest átmossuk, és egy csipet sóval feltesszük főni a vízben. Ha a vizet beszívta, hozzáadjuk a tejet, és főzzük tovább, amíg megpuhulnak a kölesszemek. Ekkor hozzáadjuk a citrom levét és a lereszelt héját, a cukrot (vagy mézet) és a búzadarát. Pár percig még kevergetjük, főzzük. Nem baj, ha állagra nem formázható még, később megkeményedik. Ha kihűlt, vizes kézzel gombócokat készítünk.
A zsemlemorzsát egy kevés olajon megpirítjuk, tehetünk hozzá fahéjat, és ebbe forgatjuk a kölesgombócokat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése