Hamis túrógombóc (kölesgombóc)

  • 30 dkg köles
  • 5 dl tej
  • 5 dl víz
  • Csipet só
  • 4 ek búzadara
  • 15-20 dkg cukor ízlés szerint
  • 1 citrom leve és reszelt héja

Zsemlemorzsa, fahéj, olaj a hempergetéshez

A kölest átmossuk, és egy csipet sóval feltesszük főni a vízben. Ha a vizet beszívta, hozzáadjuk a tejet, és főzzük tovább, amíg megpuhulnak a kölesszemek. Ekkor hozzáadjuk a citrom levét és a lereszelt héját, a cukrot (vagy mézet) és a búzadarát. Pár percig még kevergetjük, főzzük. Nem baj, ha állagra nem formázható még, később megkeményedik. Ha kihűlt, vizes kézzel gombócokat készítünk.

A zsemlemorzsát egy kevés olajon megpirítjuk, tehetünk hozzá fahéjat, és ebbe forgatjuk a kölesgombócokat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések