Szilvás pite (tejmentes)
Hozzávalók - töltelék:
Tészta:
- 1 kg szilva
- 4 ek cukor
- 2 ek búzadara
- fahéj ízlés szerint
Tészta:
- 40 dkg liszt (ebből 10 teljes kiőrlésű)
- 25 dkg margarin
- 2 tojás (+ 1 a tetejére)
- 5 dkg porcukor
- 1 ek olaj
- 1-2 ek rizstej
- 1 kk szódabikarbóna
A margarint elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a cukrot, szódabikarbónát, összekeverjük. A maradék hozzávalókkal (2 tojás, olaj, növényi tej) formázható állagú tésztát gyúrunk. Hűtőbe tesszük min. fél órára. Hűtőből kivéve két részre osztjuk, tepsi-méretű, vékony tésztát nyújtunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az egyiket, megszórjuk búzadarával. A szilvákat kimagozva, félbevágva rápakoljuk, majd megszórjuk a cukorral, fahéjjal. Lefedjük a másik tésztával, díszítjük. Tojással lekenhetjük a tetejét. Előmelegített sütőben szép barnára sütjük (villanysütőben alul-felül sütés, 35-40 perc, 175 fok)
Meggyes mákos: 2 üveg magozott meggybefőtt, 250 g darált mák, 1,5 dl meggylé, 2 ek búzadara, 100 g cukor, csipet sí, őrölt fahéj, szegfűszeg ízlés szerint.
A meggy kivételével mindent összekeverünk, és egyszer felforraljuk. Az így elkészült mákos tölteléket a tésztára simítjuk, erre szórjuk a meggyet, vaníliás cukrot.
Meggyes mákos: 2 üveg magozott meggybefőtt, 250 g darált mák, 1,5 dl meggylé, 2 ek búzadara, 100 g cukor, csipet sí, őrölt fahéj, szegfűszeg ízlés szerint.
A meggy kivételével mindent összekeverünk, és egyszer felforraljuk. Az így elkészült mákos tölteléket a tésztára simítjuk, erre szórjuk a meggyet, vaníliás cukrot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése