Krumplinudli

Bármilyen lekvárral tálalható, ez egy 4 fős mennyiség.

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 2 tojás
  • kb. 15-20 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
  • csipet só



  • 3-4 ek olaj
  • zsemlemorzsa
  • 1-1 kk fahéj, vaniliapor, porcukor
  • lekvár


A zsemlemorzsát olajon, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Ízesítjük fahéjjal, vaníliaporral, vagy vaníliáscukorral.

A krumplit sós vízben megfőzzük, majd még lehetőleg melegen meghámozzuk, és krumplinyomóval vagy reszelővel pürésítjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadunk egy kevés sót, a 2 tojást, kézzel összedolgozzuk. A lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, a krumpli minőségétől függ, hogy pontosan mennyi kell. Akkor jó, ha a tészta már nem ragad, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra ki tudjuk nyújtani. Hosszú kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk, kicsit megsodorjuk, ezt pedig tovább daraboljuk 2 cm-es nudlikra. Forrásban levő enyhén sós vízben tesszük (jó nagy lábasba!), 10 percig főzzük, időnként villával megkevergetjük, hogy ne tapadjanak össze. Szűrőkanállal kivesszük őket, a megpirított zsemlemorzsába forgatjuk még melegen. Tálaljuk lekvárral, porcukorral.

Népszerű bejegyzések