Tavaszi tekercs

Ez az eredeti recept: https://zemagazin.hu/?s=tavaszi+tekercs. Húsnélküli verzió következik:

Hozzávalók:


  • 500 g káposzta
  • 75 g szójagranulátum
  • 1 kk csilipor
  • 1 kk fokhagymapor
  • só ízlés szerint
  • csipet bors
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek olaj
  • 1 szál póréhagyma (elhagyható)


  • 180 g liszt
  • 20 g keményítő
  • 1 kk só
  • 4 dl víz


Elkészítjük a tekercs tésztáját: a lisztet és a keményítőt összekeverjük. Teszünk hozzá egy kis sót, majd a kb. 3 dl vízzel kikeverjük. Hozzáadjuk a maradék 1 dl vizet, csomómentesre keverjük, és amíg áll egy kicsit, elkészítjük a tölteléket.
A szóját sós, vegetás meleg vízbe áztatjuk 10 percre. A káposztát lereszeljük (uborkareszelőn), a póréhagymát felkarikázzuk, olaj és víz keverékén párolni kezdjük mindkettőt. Adjunk hozzá mindig egy kevés olajat/vizet, ha már kezdene lepirulni. Amikor puha, keverjük hozzá a levéből kinyomkodott szóját, a fűszereket (só, bors, chili, fokhagymapor) és a szójaszószt.
Palacsintasütőben kisütjük a tésztát - egy nagyon kicsit kell előtte beolajozni, nem fog leragadni. Én még tettem hozzá vizet, mert kicsit sűrű lett a tészta. Ez az első sütés alkalmával kiderül, ha vastag a tészta, akkor még vízzel higítsuk, egészen lapszerűen vékonyra kell csinálni. 1-1 perc alatt mindkét oldalát megsütjük, de csak épp annyira, hogy ne legyen nyers, nem kell, hogy megbarnuljon. Megtöltjük töltelékkel, két szélét behajtva feltekerjük (kép). Feltekerés előtt érdemes a széleit megvizezni, hogy összeragadjon. Végül bő, forró olajban kisütjük a tekercseinket. Itt is elég 1-2 perc oldalanként, hamar megsül. Minél sötétebb színű, annál ropogósabb lesz. Lenmagőrleményes tejfölös mártással ettük (tejföl, majonéz, só, cukor, lenmagőrlemény).




Népszerű bejegyzések