2017. július 21., péntek

Zöldbableves

Frissen szedett babból a legfinomabb :)

Hozzávalók:

  • 20-25 dkg zöldbab
  • 2 közepes krumpli
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 kk-nyi füstölt gabonakolbász
  • 2-3 babérlevél
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • csipet borsikafű
  • só ízlés szerint


Az apróra darabolt hagymát olaj és víz keverékén megpároljuk. Ha már üveges, hozzáadjuk a pirospaprikát, feldarabolt zöldbabot, zúzott fokhagymát. Párszor így megkeverjük, majd felöntjük vízzel. Sóval, babérlevéllel, borsikafűvel, füstölt gabonakolbásszal ízesítjük. Addig főzzük, amíg a bab már majdnem jó, ekkor hozzáadjuk a felkockázott krumplit. Elkészítjük a habarást: a lisztet egy kevés vízzel és a tejföllel csomómentesre keverjük, - és ha a krumpli is megpuhult - a leveshez adjuk. Még egyszer felforraljuk, és készen is van.

Mentaszörp

Igazán jó frissítő, a bodzaszörp után a második legjobb - legalábbis mi így gondoljuk. Tartósítószer nélkül készítettem, mélyhűtőben tárolv...