Gyümölcsleves steviával

Egy kedves cukrász barátnőmtől jött az ötlet, hogy cukor nélkül is lehet gyümölcslevest készíteni. Régebben anyukám már kipróbálta a steviát (a folyékony változatot) az nagyon nem jött be nekünk. Viszont vettem múltkor stevia teafüvet (és egyébként bármilyen teát készítünk, csak egy keveset kell hozzáadni ebből, és már édes is lesz - és ez is a barátnőmtől származik;) ), így ez a leves is ezzel készült. 

Hozzávalók:

  • gyümölcs (most alma és meggykompót)
  • 2 l víz
  • 3 ek stevialevél
  • 1 rúd vanília
  • 1 szelet citrom
  • 1 kk fahéj
  • 3 ek méz
  • 1 ek cukor
  • 2 ek kukoricakeményítő

2 liter vízet melegíteni kezdünk, amikor forr, beleteszünk 3 kanál steavialevelet. Pár perc után leszűrjük, és a leszűrt lébe beletesszük a gyümölcsöket és megfőzzük. Ízesítjük vaníliarúddal, fahéjjal. Tettem bele egy szelet citromot is, amitől még jobb lett az íze. Bár azt írtam, hogy cukor nélkül készült, azért pontosítok: kevés cukrot és mézet tettem bele (meggy mellé kellett, lehet, hogy más gyümölcshöz nem kell). A végén, ha minden jól megpuhult, 2 ek kukoricakeményítőt kikeverünk 1 dl vízben/tejben, és hozzáadjuk a leveshez. Amíg kezd sűrűsödni, addig kevergetjük, majd elzárjuk.

Megjegyzések