Cannoli

És egy édesség is jöjjön már végre az olasz ételek sorában. Egy új kedvenc, egy igazi szicíliai édesség-különlegesség, amit nem lehet abbahagyni... Az elkészítése elsőre nehéznek tűnhet, de minden fáradságot megér, ráadásul nem is kell sok idő hozzá. Sajnos a legtöbb recept bort használ a tésztához- mint itt, az eredeti recept- , illetve zsírban sütik, ezért jó, külön örülök, hogy itthon is elkészíthető - mindezek nélkül. A Lidl-ben lehet kapni kis dobozos kandírozott citrust, és cukros-mogyoródarát díszítésképen. Csak annyit mondhatok ismét, hogy tudnak ezek az olaszok ;) Karob helyett kakaó az eredeti verzió.

Hozzávalók: kb. 15 db
tészta:
  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 2 ek karobpor
  • 1 kk méz
  • 3 dkg vaj
  • 1 tojás (egy kis rész fehérjét tegyünk félre)
  • olaj sz. sz. / must + kevés ecet
Töltelék:
  • 50 dkg ricotta/mascarpone
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek méz
  • 2 ek kandírozott citrus
díszítés:
  • porcukor és pisztáciadara/mogyoródara
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ha nem akar összeállni, akkor egy kevés olajat, vagy ha éppen van otthon, akkor mustot+ecetet tegyünk még hozzá (eredetileg Marsala bor kell hozzá), majd tegyük hűtőbe letakarva. A töltelékhez a mascarpone-t/ vagy ricottát  (ez az eredeti) ízesítjük cukorral, mézzel, kandírozott gyümölccsel. 

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. fél centisnél kicsit vastagabbra, és köröket szaggatunk belőle (kb.8-10 cm-es átmérőjű). A kiszaggatott kört tovább nyújtjuk, de csak egy irányba, így hosszúkás, tojásformájú lesz. Feltekerjük habrolóra, és a két szélét, ahol összeér, tojással megkenjük, hogy összeragadjon. (habroló hiányában, a képen látható módon kiskanalakat használtam). Forró olajba tesszük kiskanastól/habrolóstól, kb. egy perc alatt az egyik oldalát, és még fél perc alatt megfordítva a másik oldalát is megsütjük (vigyázzunk, gyorsan, könnyen megég). Szalvétára tesszük, hogy az olaj lecsöpögjön. Megszórjuk porcukorral. (Tipp: érdemes mindegyiket rátekerni a habrolóra, és utána kezdeni el kisütni, és akkor már elég csak a sütéssel foglalkozni. Sütés közben nem lesz idő másra)

Ezzel el is készültünk, tálalás előtt csak megtöltjük a mascarpone-val, habzsák segítségével. Pisztácia-/ vagy mogyorótörmelékbe forgatjuk a két végét.

A töltelék mennyisége több, mint amennyi kell a cannoli töltéséhez, de ezt egyáltalán nem bántuk, elfogyott magában is ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések