Újhagymás babpörkölt

A múltkori lencsepörkölt adta az ötletet. Az elkészítés is hasonló. 2 főnek bőséges adag.

Hozzávalók:
  • 25 dkg szárazbab
  • 1 fél fej vöröshagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek liszt 
  • 1 ek-nyi füstölt gabonakolász
  • 3 db babérlevél
  • csipet pirospaprika
  • só, vegeta ízlés szerint

A babot előző éjszaka beáztatjuk. Másnap leszűrjük, egy lábasban felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Az első forrás után leöntjük a "habos" vizet róla, átmossuk (ezáltal a puffasztó hatást tudjuk csökkenteni). Újra felöntjük vízzel, mostmár ízesítjük sóval, babérlevéllel, és fedő nélkül puhára főzzük (kb. 30 perc). A pörkölt alapot elkészítjük: a hagymát olaj és víz keverékén üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, feldarabolt paradicsomot és újhagymát, a zúzott fokhagymát, a gabonakolbászt, és megsózzuk. Amikor a paradicsom szétfőtt (közben kell a vizet pótolni), hozzákeverjük a leszűrt babot is. Ha szaftosabbra szeretnénk, akkor még kb. 1 dl vizet tegyünk hozzá és szórjuk meg 2 ek liszttel, és keverjük addig, amíg szépen besűrűsödik. A köret gersli (hántolt árpa) volt.

Népszerű bejegyzések