Citromos süti

Egy finom citromos süti, citrusillattal hangolódás a téli estékre. Rizslisztből is kipróbáltam, kicsit szárazabb, omlósabb lett, de gluténmentesen is jó!

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (ebből 5 dkg teljes kiőrlésű)
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaniliás pudingpor
  • 1 nagyobb citrom leve és héja

  • 20 dkg porcukor
  • 5 ek citromlé + reszelt héj


A kétféle liszttel összekeverjük a sütőport és a pudingport. A tojásokat ketté választjuk, a sárgájában elkeverjük a cukrot, olvasztott margarint, egy fél citrom levét és reszelt héját. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és kanállal jól összedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk. Egy nagyobb tepsit kiolajozunk és zsemlemorzsával megszórjuk (így még kevésbé akar majd leragadni). A masszát belesimítjuk - kb. a duplájára fog kelni, úgyhogy nyugodtan választhatunk nagy tepsit. Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük - szépen kezdjen barnulni és a tűpróbánál ne ragadjon. Elkészítjük a mázat: a porcukorhoz hozzákeverjük a másik fél citrom levét és reszelt héját - kenhető állagú legyen, ha kell, még citromlét tegyünk bele. Még melegen a tésztára kenjük. Pár óra múlva szép kemény réteget képez.

Népszerű bejegyzések