Túrós batyu & kifli (kelt, omlós tészta)

Több napig friss, omlós marad ez a túrós süti, margarinos-élesztős tésztája miatt. A receptet az Apróséf oldalán találtam.

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt (ebből 10 dkg teljes kiőrlésű)
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 25 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 4 dkg cukor
  • csipet só
Töltelék:
  • 30 dkg túró
  • 8 dkg cukor
  • 2 ek méz
  • 3 dkg búzadara
  • 1 dl tejföl
  • mazsola
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
Az élesztőt a tejben, cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, egy csipet sót. Ha nagyon ragad a tészta, még lisztet tehetünk hozzá. Hűtőbe tesszük, addig a tölteléket elkészítjük: a túrót összekeverjük a tejföllel, cukorral, mézzel, búzadarával, és ízlés szerint mazsolával, citromhéjjal, csipet sóval (én most a mazsola helyett aszalt meggyet tettem bele). A hűtőből kivesszük a tésztát és 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket jó vékonyra, kör alakúra nyújtjuk - ebben az esetben körönként 8 db kifli lesz, vagy nyújthatjuk négyzet alakúra, akkor négyfelé osztva batyukat csinálhatunk. Megtöltjük, feltekerjük a kifliket, a batyukat pedig a négy sarkánál fogva összecsípjük, és középbe érdemes fogpiszkálót szúrni, hogy ne nyíljon szét (bár nekem így is némelyik szétnyílt, úgy a jobb, ha kevesebb töltelék van benne). Tojással lekenjük a tetejét. 10 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben közepes lángon 20-25 percig, pirulásig sütjük. Még melegen porcukorba forgatjuk.

Népszerű bejegyzések