Tökmagos pogácsa
Ez a recept a Zakor-Horváth féle recepteskönyvből való. Alapjában véve egy "kenyértészta", kicsit több olajjal és magvakkal dúsítva. Kipróbáltam most fele arányban a teljes őrlésű lisztet. Nagyon laza, puha tésztája lett így is.
- 50 dkg liszt (ebből 25 dkg teljes kiőrlésű)
- 3 dl víz
- fél dl (35 g) olaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek méz / cukor
- só
- tökmag / magvak
- olívaolaj
Az élesztőt langyos vízben méz és/vagy cukor hozzáadásával felfuttatjuk (összesen a kettő 1 kanálnyi). Hozzáadjuk a kétféle lisztet, olajat, rugalmas tésztát gyúrunk, közben még lisztet tegyünk hozzá, ha ragad. 1 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk és másfél centis vastagságúra kinyújtjuk. Lekenjük olívaolajjal és megszórjuk (darált) magvakkal, sóval. Összehajtogatjuk (3 részre, majd a két szélét középre, mint a hajtogatott tésztát), majd újra kinyújtjuk ugyanolyan vékonyra. Kiszaggatjuk, a tetejét megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk tökmaggal. 10 percet pihentetjük, addig előmelegítjük a sütőt. 20-25 perc alatt nagy hőfokon pirulásig sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése