Mákos guba vaníliaöntettel

Ez egy nagyon egyszerű változat, nekünk nagyon ízlett. A receptek, amiket találtam, szerintem túlbonyolítják, nem hiszem, hogy ennél sokkal finomabb lehetne, bármelyik is. Két személyre való adag. Sajnos a kép nem a legjobb, de legalább az utolsó adagot sikerült elkapnom :P

Hozzávalók:


  • 4 db kifli
  • 100 g darált mák
  • 50 g porcukor
  • 4 dl tej
  • olaj a tepsi kikenéséhez


  • fél cs vaníliáspuding
  • 4 dl tej
  • 2 ek méz
  • 1 cs vaníliáscukor
  • csipet só
A kifliket másfélcentis darabokra szeljük. A darált mákot és a porcukrot összekeverjük. Egy tepsit kiolajozunk, egy réteg feldarabolt kiflit belerakunk, rászórjuk a darált mákos keveréket, leöntjük tejjel. Azután jöhet a következő réteg ugyanígy. Előmelegített sütőbe tesszük, addig sütjük, amíg a teteje kezd megpirulni. Közben elkészítjük a vaníliaöntetet: tulajdonképpen egy vanília pudingot kell csinálni, majdnem dupla annyi tejjel, hogy folyékony legyen. A 3 dl tejben a mézet felolvasztjuk, beletesszük a csipet sót, egy csomag vaníliás cukrot és elkezdjük forralni. A maradék 1 dl tejben a vaníliapudingot csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a forrásban levő tejhez. Takarékra vesszük, pár percig még kavargatjuk, amikor kezd kissé sűrűsödni, elzárhatjuk. Melegen tálaljuk a mákos gubát, esetleg szendvicssütőben később is fel lehet melegíteni, ha marad másnapra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések