Fonott kalács

Sikerélmény, mert finom is és jól is néz ki :) Az alaprecept innen való.  A "hatos fonáshoz" pedig egy nagyon jó videó található itt. Ez most teljes egészében finom lisztből készült, viszont búzakorpát tettem hozzá. Így majdnem olyan, mintha teljes kiőrlésű lenne - ugye a búzakorpában benne van a fehérlisztből kivett rész - viszont nem nehezíti, töményíti a tésztát, mint a teljes kiőrlésű liszt.

Hozzávalók:


  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 ek búzakorpa (elhagyható)
  • 6 ek cukor
  • 5 dkg vaj (olvasztva)
  • 2 csipet só
  • 1 tojás fehérje


  • 1 tojás sárgája a kenéshez



Kenyérsütőgépbe tesszük az összes hozzávalót, és dagasztó-kelesztő programot indítunk. Vagy kézzel meggyúrjuk, ahogy a kelt tésztát: az élesztőt tejben felfuttatjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk. Szükség szerint még lisztet adunk hozzá, hogy gyúrható legyen a tészta és ne ragadjon. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk két részre osztjuk, majd a két részt további 6-6 kisebb darabra, tehát összesen 12 db lesz. Mindegyikből hosszú hengereket sodrunk, és két darab kalácsot készítünk hatos fonással (videó itt található). Tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojás sárgájával. Amíg előmelegítjük a sütőt, meleg helyen még 10-15 percig kelesztjük, majd sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Érdemes a sütő aljába vízzel teli edényt tenni, így párában fog sülni, puhább lesz.

Népszerű bejegyzések