Köleses császármorzsa
A köles egy lúgosító gabona, ráadásul a boldogsághormon (szerotonint) szintjét is növeli, kifejezetten jó ezekre a bús, esős téli napokra. :) Könnyen emészthető, tisztítja a beleket, ezen felül szépíti a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Mivel "semleges" íze van, sokféleképpen használhatjuk, készíthetünk belőle köretet, pástétomot, vagy édesen, mint a most következő finomság is. A receptet Nosalty oldalon találtam.
Hozzávalók:
- 1 csésze (2 dl) köles
- 5 dl víz
- 1 csipet só
- 120 g liszt (ebből 20 g teljes őrlésű)
- 2 tojás
- 100 g cukor
- 2 dl tej
- lekvár
A kölest a vízben puhára pároljuk lassú tűzön, néha keverjük meg, hogy ne égjen le. A tojásokat válasszuk szét, a tojás fehérjéből habverővel készítsünk kemény habot. A puha kölest keverjük össze a tojássárgájával, a tejjel, a liszttel, a cukorral és egy csipet sóval. Ebbe a masszába forgassuk bele óvatosan a tojáshabot. Egy serpenyőt/wokot olajozzunk ki, melegítsük fel, majd öntsük bele a masszát. Hagyjuk sülni 1-2 percig, amíg összeáll, majd kevergetve további 5-6 percig süssük, fakanállal darabolhatjuk, a megfelelő állagúra. Lekvárral tálaljuk.
Tipp: érdemes két részre osztani és külön sütni, úgy könnyebb.
Tipp: érdemes két részre osztani és külön sütni, úgy könnyebb.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése