Köleses császármorzsa

A köles egy lúgosító gabona, ráadásul a boldogsághormon (szerotonint) szintjét is növeli, kifejezetten jó ezekre a bús, esős téli napokra. :) Könnyen emészthető, tisztítja a beleket, ezen felül szépíti a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Mivel "semleges" íze van, sokféleképpen használhatjuk, készíthetünk belőle köretet, pástétomot, vagy édesen, mint a most következő finomság is. A receptet Nosalty oldalon találtam.

Hozzávalók:

  • 1 csésze (2 dl) köles
  • 5 dl víz
  • 1 csipet só
  • 120 g liszt (ebből 20 g teljes őrlésű)
  • 2 tojás
  • 100 g cukor
  • 2 dl tej

  • lekvár

 A kölest a vízben puhára pároljuk lassú tűzön, néha keverjük meg, hogy ne égjen le. A tojásokat válasszuk szét, a tojás fehérjéből habverővel készítsünk kemény habot. A puha kölest keverjük össze a tojássárgájával, a tejjel, a liszttel, a cukorral és egy csipet sóval. Ebbe a masszába forgassuk bele óvatosan a tojáshabot. Egy serpenyőt/wokot olajozzunk ki, melegítsük fel, majd öntsük bele a masszát. Hagyjuk sülni 1-2 percig, amíg összeáll, majd kevergetve további 5-6 percig süssük, fakanállal darabolhatjuk, a megfelelő állagúra. Lekvárral tálaljuk. 

Tipp: érdemes két részre osztani és külön sütni, úgy könnyebb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések