Pihentetés nélküli, puha mézeskalács
Kicsit megkésve, de nemcsak karácsonykor lehet mézeskalácsot enni :) Ezt pedig kötelező kipróbálni! Egy kolleganő készítette, és a sok karácsonyi süti között ez esett a legjobban. Amikor még azt is elmondta, hogy nem kell egy éjszakát hűtőben állnia, muszáj volt elkérni a receptet. Itt található az eredeti változat. Tökéletesen finom, tökéletesen puha, gyorsan elkészül.
- 50 dkg liszt (ebből 10 dkg teljes kiőrlésű)
- kb. 1 dl méz
- 15 dkg porcukor
- 1,5 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 tojás
- 15 dkg vaj/margarin
A kétféle lisztet, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojásokat, összekeverjük. Végül annyi mézet teszünk bele, hogy összeálljon a tészta. Nekem kicsit több kellett (kb. 1 ek-al), mint 1 dl, a teljes kiőrléső liszt többet igényel. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centisre, kiszaggatjuk, tetszés szerint díszítjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegtett sütőben 180 fokon 8 percig sütjük. Stoppert elő kell készíteni, és szigorúan 8 percig kell sütni, akkor is ha úgy tűnik, hogy nem sült meg - mire kihűl, pont jó lesz! Ami véletlen 9 percig sült, kicsit keményebb lett. Rácson hagyjuk kihűlni, majd zárható dobozba tegyük, sokáig eltartható.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése