Szejtán gyros pitában

Vegetáriánusként ritkán eszik az ember gyrost :) nem tudom, hogy mennyire hasonlít az eredetihez, de nekünk és a vendégeinknek nagyon ízlett.

Pita:

  • fél élesztő
  • 2,5 dl víz
  • 340 dkg liszt (ebből 10 dkg teljes őrlésű)
  • csipet cukor
  • 1 kk só

  • 250 dkg búzasikérpor
  • 25 g durumliszt
  • 2 dl langyos víz
  • 4 kk só
  • 2 kk vegeta
  • 1 kk fokhagymapor
Pác:
  • 2 ek olivaolaj 
  • 1 ek szójaszósz 
  • fél ek mustár
Zöldségek (itt: uborka, paprika, paradicsom, olajbogyó, saláta), fokhagyma, majonéz, mustár

A 2,5 dl vízben egy kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a lisztet, sót, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Olivaolajjal körbekenjük (elhagyható), letakarjuk, meleg helyen állni hagyjuk. Egy, másfél órát is, hogy jól megkeljen. A sütőt előmelegítjük, úgy, hogy a tepsit is berakjuk, hogy majd a piték a meleg felületre kerüljenek egyből. Ezután kisebb darabokra szedjük a tésztát(úgy emlékszem 8 db lett), egyenként vékonyra, kör alakúra nyújtjuk. Lisztezett deszkán állni hagyjuk 10-15 percig. A meleg tepsire tesszük, a lisztes fele legyen alul, nagy lángon, mindkét oldalát megsütjük. Ha megemelkedett a közepe, fordítsuk meg. Nem fog megpirulni, de nem baj, arra figyeljünk, hogy kb.3-4 perc mindegyik oldal, összesen 8-10 percnél tovább ne legyen bent, mert kiszárad.

A szejtánt elkészítjük (vagy a fagyasztóból kivesszük:)). Csíkokra vágjuk és a pácot ráöntjük: 2 ek olivaolajat, 1 ek szójaszószt és fél ek mustárt keverjünk össze, majd öntsük a szejtánszeletekre. Fél órát állni hagyjuk, majd teflonban megpirítjuk, többször átkeverjük, hogy egyenletesen piruljon. Ha le akar ragadni, még olajat önthetünk hozzá. Ha már majdnem jó, adunk hozzá fokhagymaszeleteket, párszor megkeverjük még (ha hamarabb adjuk, a fokhagyma megég).

Friss zöldségekkel, majonézzel, ketchup-al tálaljuk :)

Népszerű bejegyzések