Szejtán gyros pitában
Vegetáriánusként ritkán eszik az ember gyrost :) nem tudom, hogy mennyire hasonlít az eredetihez, de nekünk és a vendégeinknek nagyon ízlett.
Pita:
Szejtán - recept itt található
- 250 dkg búzasikérpor
- 25 g durumliszt
- 2 dl langyos víz
- 4 kk só
- 2 kk vegeta
- 1 kk fokhagymapor
- 2 ek olivaolaj
- 1 ek szójaszósz
- fél ek mustár
Zöldségek (itt: uborka, paprika, paradicsom, olajbogyó, saláta), fokhagyma, majonéz, mustár
A 2,5 dl vízben egy kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a lisztet, sót, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Olivaolajjal körbekenjük (elhagyható), letakarjuk, meleg helyen állni hagyjuk. Egy, másfél órát is, hogy jól megkeljen. A sütőt előmelegítjük, úgy, hogy a tepsit is berakjuk, hogy majd a piték a meleg felületre kerüljenek egyből. Ezután kisebb darabokra szedjük a tésztát(úgy emlékszem 8 db lett), egyenként vékonyra, kör alakúra nyújtjuk. Lisztezett deszkán állni hagyjuk 10-15 percig. A meleg tepsire tesszük, a lisztes fele legyen alul, nagy lángon, mindkét oldalát megsütjük. Ha megemelkedett a közepe, fordítsuk meg. Nem fog megpirulni, de nem baj, arra figyeljünk, hogy kb.3-4 perc mindegyik oldal, összesen 8-10 percnél tovább ne legyen bent, mert kiszárad.

Friss zöldségekkel, majonézzel, ketchup-al tálaljuk :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése