Sült birsalma mézes dióval

Birsalmát kaptunk, már mondtam? :) Szóval most ez lett az új kedvenc, úgyhogy amit csak lehet, kipróbáltam! Vitamintartalma is nagy (bár a főzés során ez csökken) de egy oldal szerint 27 féle ásványianyag van benne. Ezen kívül van még méregtelenítő, emésztést segítő, immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatása is. És a ritka P-vitamin (citrin) tartalma miatt vérzékenység ellen is hasznos.



Hozzávalók:
  • 3-4 db birsalma
  • 2 ek méz
  • fél marék darált/durvára vágott dió
  • fél cs vaníliáscukor
  • fél citrom leve

A birsalmákat megmossuk és cikkekre vágjuk, majd a magházat éles késsel eltávolítjuk. A héja maradhat, ahol nem "egészséges" már, csak ott vágjuk le. Üveg hőálló edénybe tesszük lefordítva, tehát a féjas felük legyen felül. Fél citrom levét elkeverjük egy kevés vízben, ezzel meglocsoljuk a birs-szeleteket. Előmelegített sütőbe tesszük és nagy lángon sütjük először fél órát, úgy hogy az aljuk a citromos vízben áll. Ennyi idő alatt már elkezdenek puhulni. A mézet összekeverjük a dióval, vaníliáscukorral. A birsalmák alól leöntjük a vizet, megfordítjuk őket, így most a héjas felük lesz alul. A tetejüket megkenjük a mézes dióval. Visszatesszük a sütőbe és tovább sütjük, amíg teljesen megpuhulnak az almák. (kb. még fél óra)

Népszerű bejegyzések