Lencsefőzelék

Krumplival és gabonakolbásszal dúsítva :)
 
Hozzávalók:
  • 40 dkg lencse
  • 1 közepes krumpli
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 ek-nyi füstölt gabonakolbász
  • 1 cikk fokhagyma
  • babérlevél
  • 2 ek liszt
  • olaj
A lencsét előző este megmossuk és beáztatjuk bő vízbe egy éjszakán át (sokat fel fog szívni!). Másnap leszűrjük és sós, babérleveles vízben főzni kezdjük (annyiban, ami épp ellepi). Egy fél vöröshagymát is teszünk bele, a másik felét félrerakjuk. Amikor puhul, beletesszük a kockára vágott krumplit, gabonakolbászt. Elkészítjük a rántást: olaj és víz keverékén a maradék fél hagymát puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a lisztet (úgy érdemes, hogy kb. annyi legyen az olaj, amennyi a liszt, tehát lehet, hogy az olajat még pótolni kell). Ha a liszt kezd pirulni, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is, levesszük a tűzről. 1,5 dl hideg vizet adagolunk hozzá, és jól elkeverjük a rántást, majd hozzáadjuk a főzelékhez, ha a krumpli is megpuhult már. Még egyszer felforraljuk folyamatos kevergetés mellett.

Népszerű bejegyzések