Ízletes morzsás rizsköret

Ezt az ötletet még Kitti oldalán láttam, töltöttpaprika tölteléke volt, de annyira ízlett, hogy alig maradt megtölteni valónak :) Így hát elhatároztam, hogy köretként bevezetjük. Egyébként "pergős", de most kicsit keményebb maradt a rizs, gondoltam, hogy a serpenyőben még kicsit öntök alá vizet, és letakartam. A végeredmény még jobb lett, összeállt "rizslepénnyé", és kicsit meg is pirult.

Hozzávalók:

  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 fél fej vöröshagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 kisebb csokor zellerlevél
  • 3-4 ek olaj
  • 1 ek lenmagőrlemény


A rizst megmossuk és 2-szeres mennyiségű sós vízben kis lángon puhára pároljuk, nem kell gyakran kevergetni. A hagymát olaj és víz keverékén üvegesre pároljuk és csipet só hozzáadásával. Amikor már jó, hozzáadjuk a fokhagymát és a felaprított zellerlevelet. Ha fogy az olaj és a víz, pótoljuk, majd beletesszük a zsemlemorzsát és lenmagőrleményt is, megpirítjuk. Végül az elkészült rizst hozzáadjuk, és még párszor jól összekeverjük. Ha "lepényt" szeretnénk belőle, ezután egy kevés olajat és vizet még öntünk hozzá, letakarva, lassú tűzön addig sütjük, amíg a víz elpárolog és szépen összeáll. Nem kell kevergetni, és jó minőségű teflonsütő/wok kell hozzá, amiben nem ragad le. A végén tenyért teszünk a tetejére, és kiborítjuk rá, így a pirított része kerül fölülre.



Népszerű bejegyzések