Fánk

Ez az első, és egy nagyon egyszerű recepttel sikerélményem is lett. Nosalty oldalon találtam, az elkészítése egyszerű, a tésztája laza, és még sok tojás sem kell bele.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt 
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 7 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 4 ek cukor
  • csipet só


  • olaj a sütéshoz
  • porcukor, lekvár


Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk 1 ek. cukorral kb. 10 perc alatt. Ezután egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, tojás-sárgáját, a csipet sót, a többi cukrot, a szobahőmérsékletű margarint (erre későn jöttem rá, úgyhogy egy kis időre mikróba tettem, hogy megpuhuljon). Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, jó alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen 1 óráig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán kb.1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval szaggatjuk, és a korongok közepébe hüvelykujjal mélyedést csinálunk úgy, hogy ne szakadjon át. 15-20 percig állni hagyjuk, addig egy magasabb falú teflonban az olajat felmelegítjük. A fánkokat fejjel lefelé tesszük bele, tehát az az oldaluk lesz felfelé, ami a deszkán volt. Letakarjuk, és kb. 2 percig egyik felét, majd letakarás nélkül 2 percig a másik felét is szép világosbarnára sütjük (ne legyen túl forró az olaj, hogy át tudjon sülni és ne égjen meg). Szalvétára tegyük, hogy az olaj lecsepegjen. (Ha esetleg úgy érezzük, hogy nem sült át, sütőpapírral bélelt tepsibe, sütőbe pár percre betehetjük). Porcukorral meghintve, lekvárral fogyasszuk :) 



Népszerű bejegyzések