Mezei orvosság: Hajdina

A hajdina egy igazán kölünleges növény: gabonaként kezeljük, de egyébként a keserűfűfélék családjába tartozik, a sóskával és a rebabarával is rokoni kapcsolatban áll :)

Miért jó?

  • fehérjeforrás - olyan nélkülözhetetlen fehérjét tartalmaz, amit a szervezet nem, vagy csak kis mennyiségben tud előállítani (metionin, lizin, arginin)
  • vitaminforrás - B1, B2, C, E
  • ásványi anyag-forrás - magnézium, kálcium, cink, réz, vas
  • gluténmentes, a búzát, gabonaféléket jól helyettesíti, akár müzlibe, akár lisztként kenyérbe
  • nagy rosttartalma, az emésztést segíti
  • koleszterin-szint-, vérnyomás csökkentésében is jó hatása van - zsírmentes növény
  • antioxidánsai a daganatok, gyulladás, öregedés folyamatai ellen is hatnak
Elkészítése, főzése egyszerű, sós és édes ételt is készíthetünk belőle. 
Receptben itt található: Almás hajdina
Eddig csak ebben a formájában nyerte meg a tetszésem különösen, de még fogok kipróbálni más receptet is, Mindmegette.hu oldalon sok ötlet található.


forrás: itt és itt

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések