Krumplis-virslis babfőzelék

Valamiért már régóta vágytam egy jó kis babfőzelékre, és ez a változat aztán minden elképzelésem beteljesítette :) Habarhatjuk tejföllel is, én most kihagytam - egyenlőre amennyire lehet, kerüljük a tejtermékeket, hogy hamarabb elmúljon az allergiánk.

Hozzávalók:
  • 25  dkg szárazbab
  • 1 nagyobb krumpli
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 db (füstölt) szójavirsli
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál liszt
  • csipet pirospaprika
  • só ízlés szerint

A babot átmossuk, leszűrjük, átnézzük és kidobáljuk a nem odaillő szemeket. Pár órára (3-4) vízbe áztatjuk. Leszűrjük és enyhén sós vízben feltesszük főni. Egy másik edényben is forralunk sós, babérleveles vizet - ez majd később kell. A babot forrás után 10-15 perccel levesszük a tűzről, leöntjük a levét, és ráöntjük a másik felforralt vizet (ezzel a puffasztó hatást csökkenthetjük). Ezt az újabb főzőlevet ízesítjük, belereszeljük a fokhagymát. A vöröshagymából egy kis részt levágunk, félretesszük a rántáshoz. A többit pedig egészben beletesszük a főzelékbe. Körülbelül 1 óra alatt a bab megpuhul, akkor hozzáadjuk a feldarabolt krumplit és virslit. Amíg ezek puhulnak, elkészítjük a rántást: 4 evőkanál olajon a vöröshagyma félretett kis részét lereszelve megdinszteljük, majd beletesszük a 4 evőkanál lisztet. Csomómentesre kevergetjük addig, amíg a liszt kezd pirulni, akkor még kis pirospaprikát teszünk hozzá. A hőkiegyenlítés módszerével teszünk a bab levéből a rántáshoz, egyre többet folyamatos kavargatás mellett. Végül (kb. 2-3 dl után) hozzáadjuk a főzelékhez, és még egyszer felforraljuk. Ez a vöröshagymás rántás igazán jó ízt ad neki, nem is hiányzik a tejföl.

Népszerű bejegyzések