Házi ropogós müzli

Házi készítésű müzli, eddig talán a legfinomabb, amit valaha ettem :) Ráadásul ellenőrzött, finomítás nélküli alapanyagokból készíthető. Mindenki ízlése szerint formálhatja. A recept innen való.

Hozzávalók:
  • 15 dkg zabpehely
  • 2-3 ek szezámmag/durvára tört dió/mandula/mogyoró
  • 1 ek kókuszreszelék
  • 1-2 ek mazsola/szárított gyümölcs


  • 1 ek barnacukor
  • 3 ek méz
  • 2 csipet só
  • 1 ek olaj


A zabpehelyhez ízlés szerint hozzákeverjük a száraz összetevőkat (én most dióval, szezámmaggal, kókuszreszelékkel és "tündérmix" - szárított gyümölcsökkel készítettem). A cukrot, a mézet, az olajat és a csipet sót összemelegítjük lassú tűzön (legközelebb teszek bele egy kis fahéjat is). Amikor összeolvadtak, levesszük a tűzől és összekeverjük a zabpelyhes keverékkel. Sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen eloszlatjuk. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük nagy hőfokon (addig amíg a zabpehely megbarnul, ropogós lesz). Közben egyszer-kétszer az egészet jól átforgatjuk. Hűlni hagyjuk, majd lezárt edényben/üvegben tárolhatjuk. 

+ Tipp: Egy jó ötletet tanultam a müzli készítése közben: Hogyan lehet durvára törni a diót mozsár nélkül? Csak egy nyújtódeszka és egy nyújtófa kell hozzá :)

Népszerű bejegyzések