Túrós burek

Nemzeti különlegesség, a szerbek konyhájában gyakran megtalálható, és természetesen a Nagyiéban is, aki Újvidéken nőtt fel. Készíthető sósan és édesen is, ez az édesebb változat, de nincsen túlcukrozva.

Hozzávalók:
  • 16 db réteslap
  • 25 dkg túró
  • 4 dl tej
  • 1 ek tejföl
  • 1 pohár joghurt
  • 2 tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 kk só
  • vaniliás cukor
  • 2 ek olaj

  • olaj a rétegezéshez


Bolti réteslapból készült. Elkészítjük a folyékony összetevőt: a tejet, tejfölt, joghurtot, olajat a tojással és a túróval jól összekeverjük, a cukrot és a sót is hozzáadjuk. Ebbe fogjuk mártogatni a réteslap-darabokat. Óvatosan kitekerjük a réteslapokat. Két ép lapot olajozott tepsibe terítünk, közéjük is olajat kenünk. Másik két lapot pedig félreteszünk a tetejéhez. A többit elkezdjük kisebb-nagyobb darabokra tépkedni és belemártani a túrós-tejes masszába, és kicsit összegyűrve helyezzük a tepsibe. Végül a két réteslappal befedjük. Előmelegített sütőben nagy lángon 30 percig (pirulásig), majd közepes lángon 15-20 percig sütjük. (Egyszerűbb, ha a túrós masszába beletépkedjük a lapokat és úgy öntjük a tepsibe - de így más az állaga) Ízlés szerint, porcukorral tálaljuk.

Megjegyzések