Rakott karfiol

Rakott ételeket legtöbbször itthon ettem, anyukám mindig tésztával csinálta. Próbáltam már újítani, és rizzsel készíteni, de nem esett olyan jól, mint a már  megszokott ízvilág. Ezért nálunk a rakott ételek "tésztásak" maradtak :)

Hozzávalók:
  • 30 dkg tészta
  • 1 fej karfiol
  • 2 pohár kefír
  • 1 pohár tejföl
  • 4 ek. zsemlemorzsa
  • 2-3 ek. lenmagőrlemény
  • 2-3 ek. szezámmagőrlemény
  • kaliformiai paprika - elhagyható
  • 1 (füstölt) tofu / 10 dkg szójagranulátum
  • vegeta
  • sörélesztőpehely

A tésztát kifőzzük, leszűrjük és 1 ek olajat elkeverünk benne, hogy ne csomósodjon össze. A karfiolt rózsáira szedjük, és sós, vegetás vízben puhára főzzük. (Kapható ízfokozó nélküli, kicsit darabosabb vegeta, általában azt használjuk.) A tofut és a kaliforniai paprikát kis kockákra vágjuk. Ha szójagranulátummal készítjük, meleg, sós vízben 10 percig áztatjuk a szóját, majd kinyomkodjuk a levét. Egy nagy tálban az összes hozzávalót összekeverjük: a kifőtt tésztát, a megfőtt karfiolt, a tofut, a magőrleményeket (ízlés szerint mindenből 2-3 evőkanállal tegyünk, így tartalmasabbá tehetjük), a zsemlemorzsát, a tejfölt és a kefírt - és ízlés szerint sóval, vegetával ízesítjük. Ha túl "száraznak" találjuk, tegyünk még bele olajat, vagy több kefírt. Hagyjunk egy kis kefírt, és majd a tetejét kenjük le vele. Olajozott tepsibe tesszük, a tetejére szórhatunk még sörélesztőpelyhet (kellemes, sajtos ízt ad neki a sütés után). Előmelegített sütőben nagy hőfokon pirulásig sütjük. (kb. 20-30 perc)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések