Lekváros derelye

Ez a recept a krumplis derelye változat. Ebben az esetben könnyebb a tészta nyújtása, így gyorsabban elkészül, mint a krumpli nélküli. Az elkészítési ötlet az Apróséf oldalról való (jó képek vannak hozzá). Azt hiszem, ha lesz szilva, ezt a receptet fogom használni a szilvásgombóchoz is.

Hozzávalók:
  • 1 kg krumpli 
  • 40 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 2 ek olaj 
  • 1 kk só 
  • 2 ek cukor 

  • 20 dkg zsemlemorzsa 
  • 2-3 ek olaj 


A krumplit enyhén sós vízbe tesszük főni. Amikor már jó puha, leszűrjük, hűlni hagyjuk (vagy hideg vizet engedünk rá) majd meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, a tojást, a sót, cukrot, olajat és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon ragad, lisztezzük még. A deszkát is, ahol kinyújtjuk, alaposan lisztezzük, mert könnyen leragad a tészta. Fél centis vékonyra nyújtjuk és téglalap alakú formákra vágjuk. A közepére lekvárhalmokat teszünk. Áthajtjuk rajta a tésztát, lehetőleg úgy, hogy a lekvár a szélén ne folyjon ki (különben ha kemény a lekvár, nem baj az sem, ha kicsit kilátszik - a vízben nem fog elfolyni). Közben elkészítjük a pirított zsemlemorzsát: teflonban 2-3 ek olajon a 20 dkg zsemlemorzsát folyamatos kevergetés mellett sötétebb barnára pirítjuk. Az enyhén sózott főzővizet széles lábasban felforraljuk. Amikor már kezd forrni - és erre figyeljünk, hogy mindig egy kicsit lobogjon - beleteszünk annyi derelyét, amennyi egy sorban elfér. Pár perc alatt feljönnek a víz tetejére, akkor vannak készen. Kiemeljük a derelyéket, lecsöpögtetjük a vizet, és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Készen van :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések