Croissant - zöldséges

Régóta szerettem volna házi croissant készíteni, de túl időigényesnek tűnt. De nem az, ezt már biztosan állíthatom :) Limara pékség és Apróséf oldalakon találtam jó recepteket, a kettőből összeállítottam egy saját változatot. A töltelék "mi van a konyhában" alapon készült, találtam paradicsomot, paprikát és avokádót - gondoltam ezek összeillenek.

Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt (teljes őrlésű is, kb.25 dkg)
  • 1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
  • 2 dl tej
  • 1 kk só
  • 2-3 ek. cukor/méz
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg hideg margarin
  • 1 tojás a kenéshez
  • sajt a tetejére
Töltelék:
  • paradicsom
  • paprika
  • avokádó
  • sárgarépa

Az élesztőt langyos tejben cukor vagy méz hozzáadásával felfuttatjuk. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, a tojást, joghurtot és a sót. Lehetőség szerint pár percig dagasztjuk, vagy kézzel jól átgyúrjuk. Rugalmas tésztát kapunk, amit meleg helyen egyszer duplájára kelesztünk. Közben a margarint megolvasztjuk. Újra átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Mindegyiket kör alakú, kisujjnyi vékony lappá nyújtjuk, átlagos tányér nagyságúak legyenek. Ha az elsőt kinyújtottuk, egy kanál olvasztott margarint elkenünk rajta, majd a következő kinyújtott tésztát ráhelyezzük. Így tovább, úgy gazdálkodjunk, hogy mindegyikre jusson margarin, de a legfelsőre már nem kell. 


Pár percre hűtőbe tesszük, hogy a margarin megkeményedjen. Kivesszük a hűtőből, és ujjnyi vékonyra nyújtjuk az egészet. Itt már lehet jó nagy átmérője a körnek. 16 részre osztjuk. A körcikkek szélét kissé bevágjuk, így szebben fel lehet tekerni. Megtöltjük a töltelékkel, és felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben 30-35 perc alatt először nagy hőfokon (5-10 perc) majd közepes lángon pirulásig sütjük. Az apróséf oldalon nagyon jó képek vannak, megkönnyítik a műveletek elképzelését :) (legközelebb nem rakom egymásra mind a nyolc kinyújtott tésztát, hanem két külön "oszlopba" teszek 4-4et. Azokat azután 8 részre vágom, akkor is 2x8=16 croissant lesz. Úgy könnyebb lesz dolgozni velük)

Töltelék:
Kevés olaj és víz keverékén a paprikát és a reszelt répát megpároljuk, kicsit kezdjen el puhulni. (Tehetünk hozzá hagymát is, pörkölt jellege lesz). Hozzáadjuk a paradicsomot, avokádót, ezeknek nem szükséges párolódniuk, a sütés folyamán fognak puhulni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések