Almás pite

Az alma idénye van, ilyenkor mindig jólesik - és jó esetben sokáig kitart - egy tepsi almáspite. Hálás köszönet a Páromnak az almák lereszeléséért :)

Hozzávalók
  • 15 dkg margarin
  • 30 dkg liszt (ebből 10 dkg teljes kiőrlésű)
  • 2,5-3 ek tejföl
  • csipet só

Töltelékhez
  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 4 ek búzadara
  • fahéj


Az almát meghámozzuk, lereszeljük, cukorral, fahéjjal ízesítjük.  A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt (a klasszikus Horváth Ilona féle receptben 2 ek kell - akkor, ha fehérliszttel csináljuk, elég annyi, a teljesőrlésű liszt többet felvesz) Formázható állagú tésztát készítünk, két részre osztjuk (az egyik kicsit legyen több) és kinyújtjuk. A vastagabbik tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megszórjuk egyenletesen a búzadarával. Erre rakjuk a kissé lecsöpögtetett, kinyomkodott almát (a levét közben elfogyasztjuk, nagyon finom :) ). Ráterítjük a másik lapot, villával megszurkáljuk, tojással lekenhetjük. Előmelegített sütőben nagy lángon (a vége felé kisebbre vehetjük) addig sütjük, amíg szép barna színe lesz (nálam 35-40 perc, sütőtől függ).

Megjegyzések